Funktionsmaterial C&B

Skötselråd

Följ tvättråden så förlänger du plaggens funktion & form och framförallt livslängd.

Generella tips

  • Ett välvårdat plagg ger dig bättre funktion och skydd så du kan fokusera på din träning. Tänk på att inte tvätta dina funktionsplagg mer än nödvändigt, det sparar både på kläderna och på miljön.
  • Följ de tvättinstruktioner som anges i produkterna, dosera noggrant och använd ett miljömärkt tvättmedel.
  • För att ditt plagg på bästa sätt ska hålla formen och undvika slitage; stäng alltid dragkedjor, alla kardborreband, spännen och knappar före tvätt.
  • Använd inte sköljmedel när du tvättar funktionsplagg. Sköljmedel täcker för fibrerna och förstör därmed materialets förmåga att transportera fukt.

Materialspecifika råd

Polyester
Tvättas med liknande färger. Kläder med tryck tvättas alltid ut och in. Ta bort plagget ur tvättmaskinen direkt efter avslutad tvättning. Hängtorka plaggen, gärna i torkskåp. Undvik att torktumla, det sliter både på miljön och på kläderna i onödan.

Ull
I en del av våra stickade produkter ingår ull. Ulltyg har den fantastiska funktionen att de renar sig själv vid vädring, allra bäst vid fuktig väderlek under tak. Tvättråden för ullplagg är 30 grader (även kallat cold wash), torktumla inte och var varsam med centrifugering. Forma och hängtorka plagget efter tvätt.

Fodrade syntetplagg & skalplagg med skyddande yta

Vädra efter användning. Om det blivit smutsigt och/eller svettigt, tvätta. Låter man bli att tvätta plagget när det blivit för smutsigt försämras ventilationen i plagget. Följ alltid tvättråden. Hängtorka funkar men det är bra att tillföra värme för att återaktivera den vattenavvisande ytan på yttertyget. Torkskåp eller strykjärn på låg värme är att föredra.

Det är viktigt att komma ihåg att återimpregnera dina plagg med skyddande yta för att bibehålla dess egenskaper. Detta kan göras, antingen i tvättmaskinen eller med en spray. Tänk på att följa instruktionerna på impregneringsmedel och se till att det är avsett för plagg som andas. Viktigt för all typ av impregneringsmedel är att det utsätts för värme efter applicering, detta för att maximera effekten.

Jackor med dunfyllning

Tvätta inte ett dunplagg för ofta, många gånger räcker det att torka av plagget med en fuktig trasa. Dunplagg tål att tvättas så länge du gör det på rätt sätt. Följ alltid tvättråden i plagget och använd hellre för lite tvättmedel än för mycket.

Dunplagg tvättas ut och in och torktumlas med tennisbollar till dess att plagget är helt torrt.

Vänd plagget ut och in och se till så att tvättmaskinen rymmer ditt plagg med god marginal. För att minska slitage stäng alltid dragkedjor, alla kardborreband och knappar före tvätt. Välj ett skonsamt tvättprogram, fintvätt, 30°C eller 40°C.

Lägg den centrifugerade jackan i en torktumlare tillsammans med ett par-tre tennisbollar. Bollarna hjälper till att fördela dunet jämnt och återfå sin fluffighet. Torka jackan på låg temperatur under så lång tid som möjligt. Du kan hjälpa dunet att sprida sig i dunkanalerna genom att då och då ta ut jackan och skaka den i alla riktningar, och “plocka isär” eventuella klumpar. Torkningen tar längre tid än du tror. Känn efter att jackan är helt torr, lätt och fluffig innan du avbryter torkningen. Häng sedan ditt dunplagg luftigt på en galge.

Utan tumlare är det mer jobb. Det går att torka utan torktumlare, men det är betydligt omständligare. Du behöver ett varmt, välventilerat rum och måste skaka jackan ofta och noggrant under hela torktiden för att förhindra att dunet klumpar ihop sig.